הבית שלנו עלול לכלול "אורחים" רבים שהם לא רצויים, חלקם מופיעים בדיוק כאשר אנחנו מספקים להם את התנאים הדרושים להתפתחותם. עובש עונה על ההגדרה הזו בדיוק. למרות שיש בנמצא אלפי סוגי עובש, ברור שהמונח הבסיסי מתכוון לפטריות המופיעות על גבי משטחים שונים. פטריות אלו עלולות להזיק למשטחים, לפריטים שונים וגם לסכן את בריאות האדם. תסמיני החשיפה לעובש כוללים כאבי גרון, שיעולים, אלרגיות ובעיות נשימה, המופיעים בעיקר אצל אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת. אצלם, הבעיה עלולה להתפתח במקרים הקיצוניים לכדי מחלה כרונית, אפילו מחלה קטלנית.
כיצד נוצר עובש בבית?
כפי שציינו מעלה, עובש זקוק לתנאים מוגדרים על מנת להתפתח ולשגשג. התנאים האלו, למרבה הצער, קיימים כמעט בכל בית ישראלי. הדרישה הראשונה של העובש היא לסביבה לחה, רטובה וחשוכה ככל האפשר. הדבר מסביר מדוע התפתחות העובש נפוצה יותר בחדרים דוגמת אמבטיה, שירותים, מרתפים וכן הלאה (חדרים שלא פעם אינם כוללים אפילו חלון אחד לרפואה). זו אחת הסיבות לכך שחייבים לשאוף להקפיד על בית מאוורר ומואר ככל האפשר, בעיקר במקרים בהם הסביבה מראש היא בעלת פוטנציאל להיות לחה בכל קנה מידה.
לעיתים, בעיות בתחזוקה השוטפת של הבית היא שמביאה לאותו עובש. המשוואה הברורה היא שניקיון והקפדה על היגיינה בבית עשויים לצמצם בצורה משמעותית את העובש ונזקיו, ולכן חשוב לשאוף לניקיון תדיר ויסודי של הבית. זה נכון לא רק ביחס לעובש, אלא גם לשורה ארוכה של חיידקים אחרים, זיהומים וכיוצא בזה.
הבעיה היא שלא תמיד פשוט לבצע את פעולות הניקיון בצורה שתטפל בעובש באופן חד משמעי, במיוחד על רקע העובדה שהעובש מתפתח פעמים רבות במקומות אשר אנחנו לא מגיעים אליהם במסגרת הניקיון הבסיסי: חשבו למשל על ארונות הבגדים ופינותיהם, וילונות האמבטיה, הרדיאטור במזגן או הגומי שבמכונת הכביסה.
מה ניתן לעשות על מנת לצמצם את ממדי הבעיה?
הדבר הראשון שחשוב לבצע ביחס לעובש הוא פשוט להכיר את התנאים שעלולים להביא להיווצרות שלו ואת החשיבות של הפעולות המונעות. הקושי הוא שלא משנה עד כמה נתאמץ, יש מצבים רבים בהם העובש ימצא את מקומות לבית בכל מקרה. הדגש העיקרי בהקשר הזה הוא לנסות לפתור את הבעיה בשלבים מוקדמים ככל האפשר, וזאת מכיוון שעובש ללא טיפול עלול להתפשט ולהתפתח לממדי ענק. כולנו מכירים את המקרה בו מאוחסן במקרר מזון מסוים אשר מעלה עובש, ומביא לכך שתוך פרק זמן קצר גם הפריטים הסמוכים אליו מתמלאים בעובש שהופך אותם לבלתי שמישים.
רצוי שבכל בית ישראלי יהיו את האמצעים הבסיסיים להתמודדות עם עובש בשלבים הראשונים שלו. ניתן למצוא מגוון רחב של חומרים ייעודיים, לרבות תרסיסי עובש או מסירי עובש אשר זמינים כמעט בכל רשת שיווק. אפשר בנוסף לחשוב על הצטיידות במוצרים אשר מספקים פתרון לטווח ארוך יותר, מה שמונע הישנות של הבעיה לתקופה שעשויה להגיע לחודשים או לשנים. דוגמה מובהקת לכך היא צבע נגד עובש, אשר בגרסה הנוכחית שלו יכול לשמש את בני הבית.
יש מצבים בהם העובש כבר יוצא משליטה, כך שלא יהיה מנוס אלא להיעזר בבעלי המקצוע. אלו יכולות להיות חברות ניקיון ותחזוקה אשר מצוידות מטבע הדברים בכל הציוד והמכשירים שעשויים לפתור את הבעיה באופן שורשי. לפעמים בעל המקצוע הדרוש עבורכם קשור דווקא לסוג הפריט הנפגע מהעובש, החל מטכנאי מזגנים ומכונות כביסה שיתמודד עם העובש המתפתח בתוך המכשירים החשמליים החשובים האלו ועד למומחי אטימה ואינסטלציה שינסו לפתור בעיות מורכבות המופיעות בחדרי האמבטיה, בסביבת המקלחון, במסתור הכביסה וכן הלאה.
אולי יעניין אותך גם:
מה מצב העובש והטחב בדירות הישראליות החדשות?
עובש במכונת כביסה זה לא בריא, כך תפטרו ממנו במהירות וביעילות
בדיקת עובש: מדוע כה חשוב לערוך בדיקת עובש מקצועית לפני הטיפול בו?