מקלחת אמורה להיות חוויה נעימה, בריאה ואפילו מפנקת. הבעיה היא שלפעמים התנאים השוררים במקלחת ממש לא מאפשרים זאת. עובש מווילונות הוא בעיה נפוצה המופיעה בבתים ישראלים רבים, כאשר עיקר ה"אשמים" הם וילונות האמבטיה. על התנאים המסבירים את היווצרות הבעיה והדרכים באמצעותן אפשר לטפל בה, במאמר הנוכחי.
כיצד נוצר בכלל עובש בווילונות?
לא צריך להיות מומחה לתחום כדי לדעת שעובש מצטבר בדרך כלל בתנאים של חוסר היגיינה או תחזוקה מספקת, המשולבים עם הלחות שהיא בלתי נמנעת בחדרי שירותים, מקלחות וכדומה. העובש "אוהב" חדרים חשוכים ולא מאווררים, והמציאות מראה שרבים מחדרי האמבטיה בישראל עונים על ההגדרה הזו. אלו הם חדרים הסגורים ברוב שעות היום, שבחלק מהמקרים אפילו לא כוללים חלון אחד לרפואה.
חלק מרכזי מהבעיה הוא שמשפחות רבות בישראל אינן מודעות לצורך לשמור על הווילונות מכל משמר. אולי מתוך אמונה שהם מתנקים על ידי המים שבאים עימם במגע, נוצר מצב בו הווילונות אינם מנוקים באופן תדיר (או אפילו לא מנוקים כלל).
מה מהן ההשלכות של עובש בווילונות הבית?
עובש בווילונות עלול לפגוע באיכות החיים בבית בכמה וכמה אופנים. וילונות אשר מופיע עליהם עובש צפויים להדיף ריח רע, שעלול ללוות את בני הבית במהלך השהות בחדר או אפילו ביציאה ממנו. העובש מגדיל מטבע הדברים את הבלאי של הווילונות, כאשר במקרים החמורים אין ברירה אלא להחליף את הווילונות באחרים.
להיחשפות של האדם לעובש יש לא מעט השלכות בריאותיות שליליות עבורו. בין התסמינים המזיקים של העובש ניתן למנות שיעול טורדני שאינו עובר, הפרעות נשימתיות, גירוי המופיע בעיניים ובגרון, עייפות כרונית, אלרגיות, סינוסיטיס ועוד. במקרים החמורים, של עובש בכמויות משמעותיות או של חשיפה ממושכת אליו, עלולות בחלק מהמקרים להתפתח מחלות, אפילו כרוניות. ותאמינו או לא: יש סוגי עובש שונים אשר טומנים בחובם סכנת חיים של ממש עבור הנחשפים אליו.
כיצד ניתן לטפל בעובש בוילונות?
העצה הטובה הראשונה שניתן להעניק לכם היא לנסות למנוע מראש את הסיכונים להיווצרות של עובש בווילונות הבית שלכם, במיוחד וילונות הנמצאים באותם מקומות "מועדים לפורענות" שתיארנו מעלה. חשוב להקפיד על אוורור נאות של החדר שנמצא הווילון, וגם לנקות אותו בצורה תדירה.
יש וילונות רבים אשר ניתנים לכיבוס במכונת הכביסה, אם כי חשוב מראש לראות מהן ההנחיות לגבי הכביסה שלהם: יש מקרים בהם אפשר לכבס וילונות רק בטמפרטורה נמוכה יחסית, או לחלופין לבחור בתכניות שאינן כוללות סחיטה. אם הווילון לא מאפשר שימוש במכונת כביסה, עדיין מומלץ לכבס אותו ידנית מפעם לפעם. הדברים אמורים גם בכל הנוגע לייבוש הווילונות באמצעות מייבש כביסה: אם הדבר אפשרי על פי הוראות היצרן, מה טוב. אם לא, גם ייבוש ידני (תלייה במקום חשוף לשמש) יכול לעשות את העבודה.
ניתן למצוא חומרים ייעודיים להסרת עובש מווילונות ומפריטים אחרים, שמתאימים כאשר הבעיה כבר מתגלה, בשלבים מוקדמים שלה או לחלופין כאשר מעוניינים למנוע מראש היווצרות עובש. כמיטב המסורת ניתן למצוא שורה ארוכה של "פתרונות סבתא", לרבות תמיסה המורכבת ממלח או לחלופין חומץ. ואגב, גם כאשר מכנסים וילונות במכונת כביסה, יש הממליצים להוסיף למשוואה גם כמה כפות מלח.
חשוב להיות ערים לעובדה שהעובש עלול להתפתח לא רק בווילונות, אלא גם בסביבה המקיפה אותו. במקרה של חדרי אמבטיה, מדובר בעיקר בפינות החדר, במרווחים שבין האריחים, בחומר האיטום הסיליקוני המפריד בין המקלחון לבין הרצפה או הקירות וכן הלאה. ככל שמעניקים לבעיה תשומת לב לפני שהיא מתפתחת לממדי ענק, כך הופכים את ההתמודדות איתה ליעילה ולפשוטה יותר.
אולי יעניין אותך גם:
תרסיס נגד עובש: כיצד הוא עובד? ובאילו מקרים הוא יעיל?
בדיקת עובש – מדוע זה חשוב לערוך בדיקת עובש מקצועית לפני הטיפול בו?