יש טיפולים אשר אפשר להסתדר בלעדיהם, במידה כזו או אחרת. טיפול בעובש הוא ההיפך הגמור מכך. ברגע שמזהים עובש או אפילו חושדים בהתפתחותו לבד, חשוב לאבחן את הבעיה ולטפל בה בהקדם האפשרי. הסיבה הראשונה לכך היא שרשימת הסיכונים של העובש רחבה בכל קנה מידה, וכוללת פוטנציאל לפגיעה בבריאות האנשים הנחשפים לעובש, בתשתית אשר על גביה הוא מופיע (קירות, ארונות, מכשירי חשמל, בגדים ועוד) ובאיכות החיים של אלו הנחשפים לעובש. אז איך בדיוק כדאי לטפל בעובש?
זיהוי מחוללי העובש והטחב, תחילה
עובש מוגדר כ"מחלה" של מבנים, ויש להתבונן בו כך גם בכל הנוגע לשאלת הטיפול. אבחון הבעיה הוא חלק בלתי נפרד בהגדרת הבעיה ובהבנת האופן שבו אפשר לטפל בה. אסור לשכוח שעובש מתפתח בעיקר בתנאים של לחות ורטיבות. יש מקרים בהם אין יותר מדי מה לעשות כדי למנוע את הרטיבות, אבל במצבים אחרים היא תוצר של בעיה מסוימת בתשתיות המבנה: איטום לקוי, נזילות, בעיות בבידוד התרמי וכן הלאה.
אי אפשר לחשוב על טיפול בעובש בלי שמספקים קודם כל מענה ראוי לגורמים המסבירים את ההיווצרות שלו. אחרת, הטיפול צפוי להיות בלתי יעיל. גם כאשר אפשר להעלים את העובש במידה מסוימת, כל עוד התנאים להיווצרותו עדיין קיימים – הצפי הוא שהבעיה תחזור. וזה עלול להיות הרבה יותר מוקדם ממה שאתם חושבים.
מיפוי הבעיה כתנאי להצלחה
על מנת להתמודד באופן מוצלח עם העובש, חשוב לכן למפות את הבעיה באופן מלא. אסור לשכוח שישנם מאות רבות של סוגי עובש, עשרות מהם נפוצים במגזר הביתי או במקומות עבודה. לכל אחד מהסוגים האלה יש רשימת סיכונים אחרת, תנאים שונים המסבירים את היווצרותו וגם אופן התפתחות אחר עם הזמן. למרות שבעובש אפשר להבחין לרוב בעין בלתי מזוינת, האבחון המקיף והיסודי יותר של הבעיה דורש כבר פנייה לבעלי מקצוע.
אפשר לעשות זאת במסגרת חברה ייעודית המתמקדת בעובש ובנזקיו, חברה לביצוע בדק בית כללי או לעתים בעלי מקצוע רלוונטיים לתשתית שנפגעה על ידי העובש. דוגמה לכך היא אינסטלטור שיזהה את הבעיה בחדרי אמבטיה, או טכנאי מזגנים שאמון על אבחון וטיפול בעובש במזגן.
מגוון אפשרויות טיפול בעובש
לאחר שמזהים את העובש ומאבחנים אותו, מתחיל שלב הטיפול בעובש. כיום מוצעים פתרונות שונים לעובש, חלק מהם מתאימים למצבים פשוטים ואחרים לתרחישים מורכבים יותר. בצד הבסיסי יותר של הפתרונות תמצאו מוצרים המתאימים לשימוש ביתי, הזמינים ברשתות השיווק, בחנויות הטמבור וכן הלאה. פתרונות אלו כוללים בעיקר תכשירים לשימוש מקומי, דוגמת תרסיסים או מסירי עובש או צבע נגד עובש. התכלית שלהם היא לחסל את העובש באופן ממוקד, בתקווה שהבעיה תיפתר. מיותר להדגיש שהטיפול הזה מתאים רק במצבים בהם העובש הוא גלוי, מכיוון שהפתרונות הביתיים אינם מאפשרים להיכנס בעובי הקורה (ובעיקר לתוך תשתיות המבנה).
ככל שהבעיה הופכת למורכבת יותר, וגם כאשר מחפשים פתרונות שיאפשר שקט נפשי לתקופה ארוכה, היצע הפתרונות משתנה. ייתכן מאוד שיהיה צורך בפעולות שונות הנעשות על ידי בעל מקצוע כדי לשמר את התוצאה הנקייה מעובש, כלומר, פעולות הנעשות לאחר הניקוי הראשוני והבסיסי של שכבת העובש הקיימת. בין הפתרונות האלה אפשר למנות צבע נגד עובש המיועד לשימוש על גבי קיר, סיליקון נגד עובש באמצעותו ניתן לצפות חללים דוגמת הרווחים שבין אריחי הקרמיקה או בין האמבטיה לקיר וכן הלאה. ניתן למצוא מוצרים שונים שתכליתם ספיגה וקליטה של הלחות, דוגמת שקיות אותן ניתן למקם בחלל החדר, בתוך ארונות וכדומה, מה שעשוי להקטין את ממדי הבעיה הקיימת ולמנוע היווצרות של עובש בעתיד הקרוב.
אולי יעניין אותך גם:
עובש במקום העבודה: האם המעסיק מחוייב לטפל בעובש?
עובש מוילונות – מה עושים? ואיך נפטרים ממנו אחת ולתמיד?
עובש במכונת כביסה זה לא בריא, כך תפטרו ממנו במהירות וביעילות