המטרה העיקרית של בדיקת עובש היא למפות ברמת דיוק גבוהה ככל האפשר את הבעיה שאנחנו מתמודדים מולה: מבחינת סוג העובש הספציפי, דרגת החומרה של הבעיה והסיכון אשר האדם ניצב מולו. בפועל מדובר בעסק למקצוענים בלבד, כשאת בדיקת עובש דורשת ידע רחב בתחום, ציוד טכני לאיסוף הדגימה וכמובן שגם כלים לניתוחה. הנה כל מה שחשוב לדעת על השלבים העיקריים של בדיקת עובש והאופן בו כדאי לעשות זאת.
זיהוי התנאים שהביאו להתפתחות עובש תחילה
לכל חברה הפועלת בשדה המשחק עשויה להיות שיטה מעט שונה של בדיקת העובש, גם אם המהות הספציפית היא דומה. האתגר הראשון הוא לאתר את המקום בו מתפתח או עלול להתפתח העובש. מבחינה מעשית יהיה זה בדרך כלל מקום עם לחות ורטיבות גבוהים.
בדיקה לאיתור רטיבות היא חלק מרכזי במיפוי בעיות עובש, כאשר הציוד הקיים כיום מאפשר לדעת מהי דרגת החומרה של הבעיה וכיצד ניתן לטפל בה. אם העובש בבית מתפתח כאחת מתופעות הלוואי של בידוד תרמי לקוי או נזילה בבית, למשל, יש לטפל במקביל בבעיות האלה. אחרת, גם אם העובש יוסר – הוא צפוי לחזור ולהתפתח בעתיד (ולעתים בעתיד הקרוב).
שלב שני בבדיקת עובש: דגימות וניתוח
בעובש ניתן להבחין, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בבעיה מורכבת שכבר החלה לתת את אותותיה בשטח: קשה הרי לפספס כתמים כהים ובלתי רצויים על גבי המשטחים השונים. אלא שגם אם רואים את הופעת העובש, יש עדיין לא מעט אנליזה שיש לבצע. שלב מרכזי בתהליך הבדיקה של העובש הוא איסוף דגימות למדידות, במטרה לאתר את זני העובש השונים והיקף העובש. תוצאות הבדיקה הזו אינן חד משמעיות על רקע העובדה שידועים כיום מאות סוגים של עובש, אם לא אלפים, וכל אחד מהם הוא בעל רמת מורכבות אחרת וסיכונים אחרים עבור האדם והתשתיות המקיפות אותו. גם אם מומחה לתחום יוכל לזהות עובש שחור על פי המראה שלו, עדיין יש סוגים שונים של עובש שרק אנליזה מקיפה תאפשר לאתר.
את הדגימות הנעשות מהבית או ממקום העבודה יש לנתח. לצורך זה עומדות מעבדות שונות בישראל ובארצות הברית, אשר הממצאים מועברים אליהן. בדרך כלל דרושה תקופה של כמה ימים או שבועות על מנת שניתן יהיה לדעת מול מה מתמודדים. על פי ממצאי הבדיקה אמורה החברה המבצעת להכין ללקוח חוות דעת מלאה, המתייחסת לסיכוני החשיפה לעובש במקום הנתון, לסוג העובש, לדרגת המורכבות שלו וכן הלאה.
השלב השלישי בבדיקת עובש הוא הטיפול
לאחר שמבינים את ממדי ומאפייני בעיית העובש, ורק לאחר מכן, ניתן להתחיל ולטפל בבעיה בצורה ממוקדת. בהרבה מאוד מקרים החברה המבצעת את הבדיקה תוכל לקחת על עצמה את הטיפול, או לכל הפחות לבנות עבור הלקוח שלה תוכנית טיפולים. יש מקרים בהם הטיפול בעובש ייעשה בצורה חיצונית, שהיא מעט פשוטה יותר לביצוע. שימוש במסיר עובש או בתכשיר ייעודי יכול לעשות חלק גדול מהעבודה.
במקרים רבים אחרים, הטיפול בעובש הוא מורכב פי כמה. אם לוקחים בחשבון למשל תרחיש בו העובש חדר כבר לתשתיות הפנימיות של המבנה, נדרש פתרון מורכב ולעיתים "כירורגי". במקרה הזה ממצאי הבדיקה אמורים לסייע בהרכבת תוכנית הטיפולים, המבוססת אף היא על כמה שלבים. בדרך כלל הרצון הראשוני יהיה לפתור את בעיית הלחות והרטיבות, כפי שהזכרנו מעלה. לאחר מכן יש להסיר את העובש, פנימית וחיצונית, בצורה יעילה וחסרת רבב. השלב הבא הוא התחזוקה של תוצאות ההסרה, שיכולה להיות מושגת למשל באמצעות שימוש בצבע נגד עובש, מריחת סיליקון דוחה עובש וכן הלאה.