מזגן הוא פריט חובה במזג האוויר הישראלי. הציפייה שלנו היא שבכל רגע שנפעיל אותו, הוא יוכל לעשות את עבודתו נאמנה – בין אם לקרר את החדר, לחמם אותו או להעניק את האוורור הדרוש. רבים אינם מודעים לכך, אבל יש מצבים שונים שעלולים להפוך את השימוש במזגן למסוכן עבור בני הבית. עובש במזגן הוא תופעה שלמרבה הצער אינה מקבלת תשומת לב גדולה מדי, אולם חשוב להבין כיצד היא מתפתחת, מהם הסיכונים שלה ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותה מראש או להתמודד איתה כשהיא כבר נוכחת.
באילו נסיבות ותנאים נוצר עובש במזגן?
התנאים האידיאליים להיווצרות עובש הם הצטברות של מים עומדים לאורך זמן. למרבה הצער, זהו בדיוק המקרה של המזגנים. אזורים שונים במזגן ובמערכת מיזוג האוויר, למשל הרדיאטור, פועלים בתנאים של לחות ורטיבות שהופכת למובנת מאליה בהתחשב באופן שבו המזגן פועל. המים האלו עלולים "להזמין" את נבגי העובש, ומכאן שנוצרת בעיה שרק תלך ותחמיר בהיעדר טיפול הולם.
בדרך כלל הבעיה של עובש במזגנים תיווצר לאחר כמה שנים של שימוש בו, במיוחד כאשר מדובר בתקופות של שימוש מאסיבי שעשוי להגיע גם לכעשר שעות ביום. לעיתים הבעיה נובעת מבלאי של המזגן, כשאחד האשמים העיקריים בהקשר הזה הוא צינור הניקוז. זרימה לקויה של מים עלולה להתרחש אם השיפוע במערכת הניקוז מראש לא תוכנן בצורה טובה מספיק, למשל.
טחב או עובש במזגן עלולים להיות מסוכנים
עובש במזגנים יהיה לרוב נסתר מהעין, אבל עדיין יהיה אפשר להבין שהוא קיים. אחד הסימנים המרכזיים המעידים על העובש הוא ריח רע הנודף מהמזגן במהלך השימוש בו, ריח אשר הופך את חוויית המגורים בבית לנעימה הרבה פחות.
מה שחמור אפילו יותר הוא שדרך המזגן, מופץ אוויר עמוס בעובש אשר אותו נושמים בני הבית. חשיפה ממושכת לעובש, במיוחד בכמויות גדולות, עלולה להביא לתסמינים לא נעימים דוגמת אלרגיות, שיעולים, סינוסיטיס, עייפות כרונית ועוד. חלק ממצבי ומסוגי העובש עלולים לפתח אצל האדם מחלות שונות, חלקן כרוניות ומיעוטן אפילו קטלניות. ראו: השפעות עובש על הבריאות.
אילו פעולות ניתן לבצע כדי למנוע ולטפל בעובש במזגן?
יש כמה דרכים להקטין את הסיכויים להיווצרות של אותו עובש מסוכן במזגנים, כאשר בחלק מהמקרים מדובר בהנחיות ספציפיות שחשוב לברר מבעוד מועד במעמד התקנת המזגן או לחלופין דרך מוקדי השירות של החברה העומדת מאחוריו. אחת ההמלצות העיקריות המוזכרות בתחום היא להקפיד על העבר של המזגן למצב אוורור, למשך כ-15-10 דקות, לפני שמכבים אותו לאחר השימוש. מצב האוורור ימנע מהמדחס של המזגן לעבוד ויביא לאוורור החלקים הפנימיים שלו, מה שיקטין את הסיכויים להצטברות לחות על הסכנות הנובעות מכך.
גם אם העובש כבר מופיע, אין צורך להחליף את המזגן ובחלק מהמקרים גם לא להזמין טכנאי מזגנים. פעולות שונות של ריסוס המזגן בחומרים ייעודיים על בסיס אלכוהול יכולה להקטין את ממדי הבעיה ולמנוע ממנה להתפתח לכדי עובש של ממש. בנוסף לכך הכרחי להקפיד על ניקוי של הפילטרים במזגן בתדירות גבוהה יחסית, ולא רק אם הוא מתחיל "לצלוע". לאחר ניקוי הפילטרים, יש להשיב אותם למזגן רק אחרי שהם יבשים לחלוטין.
עם זאת, בהחלט ייתכנו מצבים בהם אין מנוס אלא להיעזר בשירותיו של טכנאי מזגנים. הטכנאי אמור לדעת כיצד לבצע ניקוי מאסיבי של רכיבי המזגן בהם מופיע העובש, ובעיקר הרדיאטור ואמבטיית הניקוז. מדובר בהוצאה של כמה מאות שקלים, שיכולה לחסוך סכומים גבוהים יותר. אם מדובר בבעיה מורכבת אשר מצריכה כבר פירוק יסודי עוד יותר של המזגן, צריך לשקול האם העלות של הניקוי (שצפויה להיות גבוהה יותר) תהיה משתלמת לעומת האפשרות של החלפת המזגן באחר.
אולי יעניין אותך גם:
מסיר עובש – מהו? כיצד הוא פעול? ולאילו מצבים מסיר עובש מתאים?
צבע נגד עובש – איך זה עובד? ועד כמה צבעים נגד עובש יעילים?