יש הרואים את העובש – פטריות אשר מכסות משטחים שונים – בתוך בעיה אסתטית. אחרים מודעים לעובדה שהעובש עלול להוציא פריטים מסוימים בכלל שימוש, ובמצבים חמורים יותר אף לפגוע בתשתיות הבית. מבלי לזלזל בכל ההשלכות האלה, נקודת המוצא שלנו צריכה להיות שהסיכון העיקרי של העובש הוא בפן הבריאותי. אדם אשר נחשף לעובש, לרוב דרך נשימה של הנבגנים הרעילים היוצאים ממנו, ניצב בפני שורה ארוכה של סיכונים בריאותיים. במאמר הנוכחי אנחנו נציג את המרכזיים שבהם.
הרעלת עובש
הרעלת עובש היא אחד הסיכונים המשמעותיים אך גם הנפוצים של חשיפה לעובש, כאשר בדרך כלל מדובר כאן על עובש שחור (שזניו הם המסוכנים יותר מנקודת המבט של האדם). הרעלת עובש מאפיינים מצבים בהם האדם נחשף לכמויות גדולות של עובש, או לחלופין לכמויות קטנות יותר אך למשך תקופה ממושכת. ההרעלה עלולה כשלעצמה להביא למגוון רחב של תסמינים לא נעימים, ביניהם קשיי נשימה, סינוסיטיס, גרד או חוסר תחושה בבעור, סחרחורת, כאבי מפרקים, עייפות ועוד.
הכירו את הפטריות שיש להימנע מהן
ידועות כיום פטריות עובש הנחשבות לקטלניות במלוא מובן המילה. מעבר לתסמינים הנקודתיים הנובעים מהעובש, ייתכן מצב בו העובש גורם להתפתחות מחלות שונות. מחלות אלה עלולות להיות כרוניות, כאשר חלקן מסכנות חיים ואף אינן ברות טיפול.
פטריות סטקיבוקריטיס הן סוג שכיח של עובש רעיל, כך שאחוז משמעותי מבין הרעלות העובש מקורן בחשיפה אליהן. סטקיבוקרטיס, הידועה גם בתור "פטריית הקיר", מופיעה בחללים לחים ורטובים במיוחד (דוגמת קירות של חדרי אמבטיה ומטבחים). היא עלולה להביא לשורה ארוכה של תסמינים, ביניהם ברונכיטיס, עייפות כרונית, דלקת מפרקים שגרונית ואפילו מחלות כרוניות דוגמת מחלות לב או סרטן. פגיעה אפשרית נוספת היא בהיבטים נפשיים וקוגניטיביים של הנחשפים. למרבה הצער, ידועים לא מעט מקרים של פגיעות קטלניות ואף מוות עקב החשיפה לפטרייה הרעילה, בעיקר בקרב אוכלוסיות מוחלשות מבחינת המערכת החיסונית שלהן דוגמת ילדים או אנשים מבוגרים.
את הסקירה אנחנו ממשיכים עם פטריית אספרגילוס שחור, אף היא מסוגי העובש הנפוצים והרעילים ביותר. פטריה זו ידועה בכמות הנבגים הגדולה שהיא משחררת לאוויר העולם. נבגים אלו מתרבים במהרה בתוך הגוף ועלולים לגרום לשורה ארוכה של בעיות: החל ממחלות ריאה שעלולות להיות בלתי ניתנות לריפוי, ועד לפגיעה בחלל האוזן שבכוחה השלילי לפגוע בשמיעה של האדם באופן זמני.
עובש, טחב ואלרגיה
אלרגיה היא תופעת לוואי נפוצה נוספת למפגש של האדם עם העובש וטחב. חלק מסוגי העובש, אשר חודרים לתוך מערכת הנשימה של האדם, מפתחים אצלו תסמינים אלרגיים לכל דבר ועניין. העובש מסביר במקרים רבים נזלות אלרגיות ובעיות נשימה, כאשר במקרים של חשיפה תמידית לעובש עלול האדם לסבול מתסמיני האלרגיה לכל אורך השנה – ולעיתים אף בצורה כרונית.
עובש ואסטמה
במהלך השנים עמדו על הקשר הקיים בין עובש לבין אסטמה. נקודת המוצא כיום היא שיש סוגים שונים של פטריות, בין אם בפנים הבית ובין אם מחוצה לו, אשר עלולים להחמיר ולעורר התקפי אלרגיות אצל אנשים הסובלים מכך. אלרגניים שמקורם בפטריות עלולים להשפיע לרעה על חולי אסטמה, ליצור אצלם רגישות יתרה ואף תגובות דלקתיות שעלולות להיות מסוכנות. חשוב לשים לב שבחלק מהמקרים העובש גורם למחלות בעלות תסמינים דומים לאסטמה, אם כי לא מדובר באסטמה במלוא מובן המילה.
גירוי עיניים וגרון בשל קרבה לטחב ועובש
נבגני העובש אשר חודרים לגוף עלולים לפגוע בתפקוד של איברים חיוניים בו. החיידקים מביאים לגירוי של העין בעת חדירה אליהן, כאשר גירויים ושיעולים עלולים להופיע גם באזור הגרון. שימו לב שלעיתים אנשים מדווחים על תסמינים דוגמת אלו גם בעת פעולות הניקיון של עובש, עקב חשיפה לחומרים המדוברים, ולכן חשוב לבצע את המלאכות האלה במלוא הזהירות.
עובש ושיעול
ההשפעה של העובש על מערכת הנשימה עלולה לתת את אותותיה בשיעולים אשר תוקפים את האדם בעת החשיפה לעובש וכמובן שגם לאחר מכן. מדובר בשיעולים עזים, לעיתים כרוניים, אשר קשורים לזיהום הנובע מהעובש ומההשפעה השלילית שלו על מערכת הנשימה.
עייפות כרונית
הקשר בין עובש לבין עייפות כרונית לא נראה מובהק על הנייר, אולם הממצאים הביולוגיים מראים שהוא בהחלט קיים. העובש בעיקרו מביא לתשובה כללית שרחוקה מלהיות חיובית, כאשר העייפות היא חלק בלתי נפרד מכך. מעבר להיחלשות הגוף מדובר בבעיה שהמקור לה הוא אותה פגיעה במערכת הנשימה של האדם, כך ששנת הלילה של אנשים הסובלים מעובש עלולה להיות חלשה באופן יחסי.
דלקת ברונכיטיס
ברונכיטיס היא דלקת בדרכי הנשימה, שעלולה להתפתח בסביבות לא קטנה כאשר נבגני העובש חודרים לתוכה. הברונכיטיס טומנת בחובה תופעות לוואי לא נעימות, דוגמת שיעול, חולשה, חום גבוה, אי נוחות בחזה, פליטת ליחה ועוד. יש לציין כי חולי ברונכיטיס נמצאים על פי מחקרים שונים בקבוצת סיכון מוגבר לסבול מתסמיני העובש בצורה חמורה יותר מאשר אחרים.
פגיעות נוירולוגיות
העובש הוא מקור אפשרי לפגיעות נוירולוגיות שונות, שעלולות להיות חמורות: עייפות, תחושת בלבול, בעיות בזיכרון וכן הלאה. הסיבה העיקרית לכך היא הפרשה של תוצרי לוואי של תהליך חילוף החומרים (מיקוטוקסינים) על ידי העובש. ההנחה המקובלת כיום היא שבהינתן תנאים מסוימים, כל אחד מסוגי העובש שעלולים לפגוע באדם עלולים ליצור את אותם מיקוטוקסינים – ועקב כך להביא לפגיעה נוירולוגית מסוימת לאדם.
טחב בהריון
אישה בחודשי ההריון נמצאת פעמים רבות בחשש תמידי, כשהסיוט הגדול הוא שהליך ההריון התקין ייפגע – מה שמסכן גם את האישה וגם את העובר. מעבר לעובדה שהאישה עלולה להיות רגישה יותר בפני ריחות של טחב ועובש בתקופה הזו, העובש עלול ליצור בתנאים מסוימים סיכון מוגבר אצל האישה. אחת הסיבות לכך היא שהמערכת החיסונית שלה היא מראש חלשה בתקופה זו, מה גם שחוסר האיזון הכללי של הגוף עלול להשפיע על האופן שבו האישה חווה את התסמינים.
ערפול וקשיי זיכרון
בעת החדירה של העובש לגוף, תיתכן השפעה שלו על מערכת העצבים המרכזית – מה שעלול להשפיע כאמור על המערכת הקוגניטיבית, המערכת הנוירולוגית ועוד. הרעלים אשר בנבגי העובש עלולים לפגוע במוח, באופן זמני, וכך לגרום לתחושות של ערפול ובלבול. כאשר החשיפה מאסיבית או ממושכת, ייתכן שהאדם יסבול מקשיי זיכרון.
בחילות
מערכת העיכול אינה חפה אף היא מפני פגיעה אפשרית כתוצאה מהחשיפה לעובש. העובש עלול לשבש את מערכת העיכול, מה שבא לידי ביטוי בתסמינים שונים. האדם הנחשף לעובש עלול לחוות בחילות והקאות. פעמים רבות הבחילות משולבות עם סחרחורת.