העבודה הפכה להיות "בית" שני עבור רבים מאיתנו, כיאה למקום בו אנחנו מעבירים חלק ניכר משעות היום (ולפעמים גם הלילה). כל אדם שואף לסביבת עבודה בטוחה ככל האפשר, עם מינימום סיכונים עבורו. הבעיה היא שלחלק מהסיכונים אנחנו בכלל לא מודעים, לפחות עד השלב בו הם מתחילים לסכן אותנו. המקרה של עובש במקום העבודה הוא שכיח הרבה יותר ממה שחלק מהאנשים סבורים, ובכוחו השלילי לפגוע בשגרת העבודה ובבריאותם של אלו הנמצאים בשטח הנתון.
מדוע הסבירות להופעת סימני עובש במקום העבודה היא גבוהה?
עובש וטחב, חשוב להגדיר כבר בשלב הזה, הם לא בעיה המאפיינת אך ורק מקומות עבודה בישראל: במגזר הביתי תמצאו עובש וטחב בשלל תרחישים ומקומות. עם זאת, בתנאים מסוימים הסבירות של עובש להתפתח במקום העבודה היא גבוהה בכל קנה מידה. כשבוחנים את התנאים בהם העובש נוטה להיווצר ולהתפתח, אפשר להבין מדוע.
ראשית, הפטריות והחיידקים המזוהים עם העובש "אוהבים" סביבה שאינה מאווררת. מקומות עבודה רבים בישראל עונים על ההגדרה הזו: חשבו על מפעל בו מספר החלונות בשטח גדול נוטה להיות אפסי או נמוך במיוחד, או על משרד גדול המחולק לחללים שונים ללא חלון. לעתים דווקא היעדר החשיפה לאור, או ליתר הדיוק היעדר האור, הוא שמהווה מקור הבעיה.
לכך אפשר להוסיף את העובדה שמקומות עבודה בישראל הם פשוט לא נקיים מספיק. במקרים רבים מדובר במקומות בהם מספר עצום של עובדים ולקוחות ברגע נתון, מה שמגדיל את פוטנציאל הלכלוך של כל אחד מהם. למרות שמקומות העבודה בישראל כן עוברים ניקיון, ייתכן מאוד שתדירות הניקיון של המקום לא תהיה גבוהה מספיק. קושי אחר הוא השמירה על ההיגיינה, כאשר בהיעדר כללים ברורים הלכלוך עלול ליפול אל בין הכיסאות, לפעמים תרתי משמע.
כיצד מצמצמים את החשיפה לעובש במקום העבודה?
שאלה שצריכה להישאל ביחס לעובש במקום העבודה היא על מי האחריות לטיפול בבעיה ומניעתה מוטלת. למרבה הצער אין בישראל תקנות מחייבות או חד משמעיות לגבי טיפול בעובש, וזאת להבדיל מסוגים אחרים של בעיות ומפגעים שעלולים להופיע במקום העבודה. על אותו עיקרון לא ידוע כיום על ענישה הניתנת למעסיקים או למקומות עבודה אשר חוטאים מהבחינה הזו.
השורה התחתונה היא שהמנהלים והעובדים צריכים לגלות ערנות, וכמובן שגם מודעות לכך שהעובש במקום העבודה עלול לסכן אותם בכמה כמה אופנים. חשוב שעובדים אשר נתקלים בעובש או בסימנים שעלולים להעיד על כך שהוא עתיד להתפתח, יעבירו את המידע למעסיקים שלהם באופן מיידי. חשוב לפעול כמה שיותר מהר מכיוון שעובש הוא בעיה אשר אינה נפתרת מעצמה, אלא רק תופחת לממדי ענק בהיעדר זיהוי מוקדם וטיפול הולם.
יש כיום שורה ארוכה של מוצרים שאמורים להקטין את הסבירות להתפתחות עובש ולסייע כאשר הוא כבר מופיע. השימוש במוצרים מהסוג הראשון הכרחי בעיקר כאשר תנאי הפתיחה במקום העבודה הופכים את הסיכון לעובש למוחשי, למרות סביבת עבודה לחה או אחסון מאסיבי של פריטים חשובים בחלל קטן (פריטים אשר עלולים להינזק או אפילו להפוך לבלתי שמישים לחלוטין בעקבות העובש). כך למשל אפשר להשתמש בצבע מיוחד נגד עובש לקירות במקום העבודה, או למקם סופגי לחות בתוך הארונות וחללי האחסון הסגורים האחרים.
רצוי שהעסק יוסיף לתקציב הניקיון והתחזוקה שלו אמצעים שעשויים לטפל בצורה ישירה בעובש. תרסיסים ותכשירים נגד עובש מיועדים להשמיד אותו, והשימוש בהם הכרחי בשלבים הראשונים של הבעיה. אם מדובר בבעיה מורכבת או בעובש שיצא משליטה, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא בביצוע פעולה מורכבת דוגמת שינוי של תשתיות המבנה, איטום וכן הלאה.
אולי יעניין אותך גם:
בראשית היה טחב: כיצד טחב קשור לאבולוציה?
עובש במקום העבודה: האם המעסיק מחוייב לטפל בעובש?
ניקוי עובש – בנחישות ובמשנה זהירות
בדיקת עובש: מדוע כה חשוב לערוך בדיקת עובש מקצועית לפני הטיפול בו?