על פי הנתונים העדכניים, מתברר כי שינויי האקלים הרבה יותר דרמטיים מכפי שהיינו סבורים עד כה. שינויי אקלים כגון התחממות כדור הארץ, אפקט החממה, המסת הקרחונים, אינם הדברים היחידים שצריכים להטריד. שינוי בדפוסי מזג האוויר עלולים להביא להשלכות נוספות, עם השפעות סביבתיות ועליה בשיעור הגורמים המשפיעים על בריאותנו ברמה הקרובה והמיידית. נסביר על המשמעות של שינויי אקלים תוך השפעה על עובש בבתים ובמבנים וכיצד זה משפיע עלינו.
יותר סערות, יותר הצפות ויותר רוחות
דומה כי שינויי האקלים הופכים את הסביבה שלנו להרבה יותר מאתגרת. מצד אחד, אנו רואים ומרגישים כי בקיץ הרבה יותר חם מכפי שהכרנו בעבר. מצד שני, אנו רואים שגם החורפים מביאים איתם ימים מלאי סערות ורוחות אגרסיביות. גם בשנים שחונות, סערות חזקות שמגיעות מורידות כמות גשם חריגה בפרק זמן קצר. התוצאה היא שאנו רואים הרבה מאוד שיטפונות והצפות ולא רק בדרום ובמדבר. ההצפות הפכו לבעיה קשה בערים רבות. ומסתבר כי ההצפות הללו והסערות הקיצוניות יוצרים סביבת מחיה נהדרת, אך לא בשבילנו אלא בשביל העובש.
מומחים מזהירים: צפי לאסטמה קשה
את העובש כולנו מכירים בעיקר מחדרי האמבטיה. כאשר האיטום לקוי או לא מספק או כאשר חדר הרחצה לא מספיק מאוורר, העובש מגיע לקירות, מתפשט בתקרה, חודר אל בין החריצים. כעת, כאשר לא רק אנחנו אלא גם המבנים שבהם אנו גרים חשופים לסערות, הצפות ורוחות, נוצרים התנאים להרבה יותר עובש, בכל הבית. סערות וגשמים עזים עלולים לערער את יסודותיהם של מבנים אך גם במקרים פחות קיצונים, הקירות הלחים והגגות החדירים למים פשוט לא מספיקים להתייבש כמו שצריך.
מומחים מסבירים כי בסביבה עתירת לחות שלא מתייבשת, אפילו בתוך יממה או שתיים העובש עשוי להתחיל לתפוס אחיזה. לאחר מכן, הוא גדל במהירות. תוצאה בריאותית אפשרית היא שתחול עליה משמעותי במקרי האסטמה. לא רק היקפי האוכלוסיות שיראו תסמיני אסטמה כבר נמצא בעליה אלא שישנה עליה בחומרת המחלה. אנשים הסובלים מאסטמה או מדלקות בדרכי הנשימה חווים את הסימפטומים ברמת חומרה שלא הייתה מוכרת להם קודם לכן.
עובש = זיהום אוויר בבית?
חשיפה לעובש ברמות נמוכות לא אמורה להשפיע יותר מדי על אנשים בריאים, בעלי מערכת חיסונית חזקה. אבל בחשיפה לאורך זמן, אפילו אנשים בריאים עשויים להיות רגישים יותר למחלות. כיום יש מדענים המקשרים חשיפה ארוכה לעובש לא רק עם מחלות נשימה אלא גם עם תופעות בריאותיות כגון עייפות כרונית, כאבים כרוניים, קשיי שינה ועוד. אפשר להסתכל על זה כך: שינויי האקלים שגורמים בין היתר להתחממות הגלובלית גורמים גם לזיהום אוויר בבית. אם לא דואגים לנקוט את הצעדים המתאימים, מקרי האשפוז ומחלות הנשימה והריאות צפויים לעלות גם בישראל. בארה"ב, כבר דווח על מיליוני מקרים של אסמה חמורה וקשה יותר מכפי שהיו מוכרים בשנים הקודמות.
לאחר סערה והצפה – מה מומלץ לעשות כדי למנוע עובש?
מומחים מסבירים כי אם הבית נחשף למזג אוויר קיצוני, לא מספיק שמומחים יבדקו שהתשתיות והיסודות נותרו יציבים כנדרש. בנוסף, מומלץ:
- לאוורר את הבית היטב, לא רק את חדרי הרחצה אלא את כל החדרים.
- במידה ופריטים שונים, ריהוט בגדים וכדומה נרטבו, יש להפריד בין חפצים שמישים לבין כאלה שנפגעו מעובש ופטריות.
כל סימן לעובש יש ליבש, לחטא ולטפל. - בקירות מעופשים ניתן לטפל על ידי חומרים קוטלי פטריות וצביעה בחומרי צבע וסיד מיוחדים.
- במידה וזיהיתם סימני עובש קשים וחריגים במיוחד הזמינו מומחה לטיפול.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.epa.gov/arc-x/climate-adaptation-indoor-fungi-mold-and-health
https://insight.livestories.com/s/health-impacts-of-climate-change-mold-and-respiratory-illness/567b2bb962b12600174b9e02/
אולי יעניין אותך גם: