הופעה של כתמי עובש בבית או במקום העבודה מחייבת התייחסות, ורצוי בהקדם האפשרי. כתמי העובש אשר מתפתחים לרוב בתנאים של לחות, רטיבות, חשיכה וחוסר היגיינה, מהווים מפגע תברואתי מהשורה הראשונה. הם מדיפים ריח רע, פוגעים ברהיטים ובתשתיות המתכסים בהם ומסכנים את בריאותם של אלו הנחשפים אליהם: החל מתסמינים דוגמת שיעול או כאבי גרון ועד למחלות שונות, חלקן כרוניות וקטלניות.
אם מצליחים להקדים תרופה למכה ולמנוע את הצטברות העובש, מה טוב. אלא שגם כאשר העובש כבר מופיע במקומות שונים, אסור להרים ידיים. ישנם מוצרים שיכולים להתמודד עם הכתמים המזיקים בצורה יעילה. מסירי העובש הם מהחשובים שבהם.
מה תפקידו העיקרי של מסיר עובש?
התפקיד העיקרי של מסיר עובש, ניחשתם בוודאי נכון, הוא לחסל את הפטריות, החיידקים והנבגים העומדים בבסיס המפגע התברואתי הזה. למרות שלכל תכשיר הקיים בשוק עשוי להיות אופן פעולה שונה, עיקרון השימוש בהם הוא דווקא דומה. כל שיש לעשות הוא לרסס את המקום הבעייתי באמצעות המסיר, ממרחק של כ-5-3 ס"מ. לאחר כחצי שעה של המתנה, בהם החומר אמור להילחם בעובש ולחסל אותו, אפשר לנקות את האזור באמצעות ספוג ומים – לאחר שמסיר העובש לקח את המושכות. אם המסיר עשה עבודה טובה, אתם צפויים לגלות שהפעולה הפשוטה הזו הסירה את העובש בצורה מרשימה, לעיתים עד למראה של "כמו חדש".
מסירי עובש מתאימים לשימוש במגוון רחב של חומרים, אולם הכרחי לראות בדיוק מהן הוראות השימוש בכל מוצר ספציפי. בדרך כלל נשתמש במסיר עובש על מנת להסיר את המפגע מקירות הבית, מהאריחים (ובעיקר מהרווח ביניהם), מהכיורים, מהאסלות, מווילונות הפלסטיק ומשאר פריטים אשר פגיעים לעובש. פריטים אחרים יטופלו בהתאם לסוגם ולרמת המורכבות של הבעיה. במהלך שימוש במסיר עובש יש לקחת בחשבון שרוב הסוגים הנמכרים כיום מכילים רכיבים אשר מסוכנים לאדם, ולכן השימוש חייב להיעשות בצורה הזהירה ביותר. כמקדם ביטחון יש להשתמש בכפפות ולבצע את הסרת העובש כאשר החלל המדובר מרווח ומאוורר ככל שניתן.
מתי כדאי להשתמש במסיר עובש?
בעולם אוטופי, מסיר העובש היה עושה את קסמיו ומאפשר לנו להתמודד בהצלחה עם בעיות עובש בכל סדר גודל. בפועל, צריך לזכור שלמרות היעילות ההולכת וגוברת של מסירי העובש כיום, הטיפול שלהם בבעיות העובש הוא עדיין מוגבל. מסירי העובש יתאימו בעיקר למצבים פשוטים יחסית של עובש: לעובש בתחילת ההתפתחות שלו, לפני שהוא התחיל להתפשט לתשתיות הבית ולתכולה שלו. במצבים מורכבים יותר סביר להניח שההשפעה של מסירי העובש תהיה מעט מוגבלת יותר, כך שלא יהיה מנוס אלא לחשוב על פתרונות מקיפים ויסודיים יותר. דוגמה מובהקת לכך היא עובש אשר מחלחל לו את מתחת לפני השטח, למשל בתור הקירות, כך שמסירי העובש לא יוכלו להגיע אליו.
נקודה חשובה אחרת היא שבחלק גדול מהמקרים, מסיר העובש הוא רק שלב אחד בדרך להתמודדות עם העובש. גם אם מצליחים להסיר את כל העובש או לכל הפחות רובו, אי אפשר להבטיח שהבעיה לא תחזור לה (ולפעמים זה קורה תוך פרק זמן קצר בכל קנה מידה). לצורך זה מוצעים אמצעים אחרים, דוגמת צבע נגד עובש אשר מספק למשטח הגנה ועשוי להרחיק ממנו את העובש לתקופה של חודשים או אפילו שנים. העיקרון המרכזי הוא שכדי שניתן יהיה להגיע לשלב השני והמתקדם יותר של הטיפול בעובש, נדרשת קודם כל הסרה של השכבה הראשונית והגלויה של העובש באמצעותו אותם מסירים. לכן מומלץ מאוד שבכל בית או בית עסק בישראל יהיה מסיר עובש אחד לפחות.
אולי יעניין אותך גם:
מה בין שינויי האקלים לבין עובש?