עובש וטחב עשויים להיווצר באופן טבעי, הן בתוך הבית והן מחוצה לו. לרוב, התנאים הנדרשים כוללים סביבה לחה או רטובה. עובש בדרך כלל נחשב לצרה צרורה שרצוי להיפטר ממנה שכן הוא מלווה ריח לא נעים ועלול לגרום לאלרגיות ואפילו לבעיות נשימה. לעומת זאת, לא תמיד כדאי למהר ולהיפטר מטחב. מסתבר שהצעקה האחרונה בתחום אדריכלות הנוף מעודדת היווצרות מבוקרת של הירוק ירוק הזה. קיר במקום גינה? תודו שלא חשבתם שזה יכול לעבוד, אך מסתבר שכן.
הירוק שכן טוב לגוף ולנפש
להכניס הביתה ירוק, בדמות עציצים וצמחים, זהו אחד הטרנדים הוותיקים והמובנים מאליהם. הירוק בבית משמח את הלב. לצמחיה יש אפקט מדהים על מצב הרוח והצמחים גם מנקים את האוויר שאנו נושמים. נמצא כי צמחים בבית סופחים כל מיני רעלים כך שלמעשה, הם טובים לבריאות, לגוף ולנפש. בין יתרונותיו של הטחב אפשר לציין את העובדה שהוא נקלט בקלות. בטבע, הוא יודע לצמוח כמעט בכל סביבה ואפשר למצוא אותו על סלעים, מעל גזעי עצים חיים, על קירות של מבנים ועוד ועוד. מחקרים מעלים שטחב הינו בעל יכולת פנומנלית לספוג רעלים מהאוויר וטכניקה כזאת מיושמת בחו"ל אפילו באזורי תעשייה, ליד תחנות כוח שפולטות עשן וכדומה. אז כעת, אפשר להבין שמדובר בעצם על הכנסה של ריאה ירוקה אמיתית וטובה, קרוב אלינו.
קירות ירוקים אפילו בעסקים ובבתי מלון
קירות ירוקים באדריכלות עירונית מעוררת עניין רב, ולא רק בקרב מפעלים שמחפשים דרכים להפחית את זיהום האוויר ולספוג רעלים. ברחבי העולם ניתן לראות עסקים רבים ואפילו בתי מלון שמטפחים קירות ירוקים במקום או לצד הגינות הקלאסיות שכולם אוהבים. הנחת העבודה הזאת היא שבעזרת השקעה מינימלית של כסף וללא צורך בגננות או תחזוקה שוטפת, מתקבלת גינה שהיא ריאה ירוקה, מרהיבה ויפה.
רוצים גינת טחב? כך תשיגו את זה
קירות ירוקים מטחב ניתן לייצר באופן יזום, לרוב על קירותיהם החיצוניים של בתים ושל בניינים. בארץ, היישום עדיין לא מתקרב לזה שקיים בחו"ל, אך ניתן לראות ניצנים של האופנה הזאת גם כאן. בשלב זה, מגלים בארץ יותר פתיחות לשילוב של עובש בגינה הפרטית או בגינת גג (טרנד ירוק וחזק בפני עצמו). ניתן בעזרת כמה טיפים לעודד צמיחה של טחב, גם למי שלא ממש בקיא בכל סודות הגננות הירוקה.
טחב יודע להתפשט היטב לאחר שהוא משיג טביעת רגל ראשונה בשטח נתון. כלומר, ניתן ללקט מעט טחב שלוקחים ממצע קיים ואז, "לשתול" אותו על גבי קיר או על סלע או אפילו באדמת הגינה. לאחר מכן, טבע יעשה את שלו ודי מהר השכבה הירוקה תתפשט הלאה.
ניתן ליצור סביבה אידיאלית גם ללא גינה, אלא בתוך אקווריומים מיוחדים. בתוך האקווריומים הללו לא מגדלים דגים אלא יוצרים מיקרו קוסמוס אקולוגי שבו משגשגים צמחים מטפסים ומיני טחב שונים.
ניתן לתת זריקת מרץ לטחב קיים. התייחסו אליו כאל מרכיב אחד של המתכון הבא. קחו מעט מהירוק הזה, שאספתם בגינה או מכל מקום אחר. ערבבו אותו עם מים ורסקו. לאחר מכן הוא ייקלט במקום חדש בצורה מהירה יותר. אפשרות אחרת היא לערבב אותו עם שמרים או עם בירה או יוגורט. אלה מרכיבים שמעודדים את צמיחתו המהירה.
אם רוצים להפוך את הקיר לגינה ירוקה מסוג זה, כדאי לבחור קיר מוצל. לרוב, התנאים האידיאליים להתפתחות טחב ושגשוגו הם שילוב של לחות ושל צל או צל חלקי.
למידע נוסף:
https://www.healthline.com/health/mold-in-house#mold-causes
https://www.melindamyers.com/articles/starting-a-moss-garden
אולי יעניין אותך גם: